Beleggen voor beginners handleiding

Beleggen voor beginners handleiding

Beleggen is voor beginners een verstandige keuze, waar goed over nagedacht is. Beginnen met beleggen kan moeilijk lijken en veel vragen oproepen. Daardoor schrikt beleggen veel mensen af en dat is helemaal niet nodig, want beleggen op de beurs is helemaal niet moeilijk en hoeft ook weinig risico’s tot gevolg te hebben. In dit artikel vertellen we je wat beleggen voor beginners inhoudt en helpen we je stevig om onderbouwd te starten in de wereld van beurzen en beleggen. We leggen eerst uit wat beleggen is, benoemen dan de redenen van beleggen voor beginners, geliefde manieren van beleggen en de risico’s die erbij horen en hopen je via die manier goed te informeren zodat ook jij succesvol met beleggen kunt beginnen.

Redenen om te beleggen

Om wat voor reden zou je starten met beleggen is misschien wel een heel goede vraag die je zelf moet kunnen beantwoorden voordat je als beginnende belegger verder kunt. Beginnende beleggers hebben veelal tal van motieven om te beginnen. Zo kan het zijn dat mensen spaargeld over hebben en beleggen als iets nieuws zien, maar voor hetzelfde geld is het zo dat mensen niet veel meer zien in de rentes op spaarrekeningen. Veel mensen willen hun geld investeren op de beurs om er veel winst mee te behalen en behouden. Wie het nieuws volgt en zijn verstand gebruikt kan absoluut winsten boeken op de beurs, bijvoorbeeld door het beleggen in hoog dividend aandelen uit Amerika. Wat je achterliggende doel ook is, bij elk motief past weer een geheel eigen vorm van beleggen.

Over beleggen

Als je met beleggen begint koop je vaak een aandeel in een bedrijf of een fonds. Daarmee koop je op een bepaald niveau een stukje van een bedrijf of fonds en vervolgens is het de hoop dat de koers stijgt. Wanneer de koers omhoog is gegaan, geldt dat ook voor jouw vermogen. Maar als de koers daalt, dan gebeurt dat ook met je geïnvesteerde geld. Wanneer je een tijdje actief bent, voel je dit zelf aan en je zal gevoel krijgen voor goede en minder goede dagen op de beurs. Beleggen voor beginners spitsen we toe in meerdere vormen en varianten en bij iedere vorm komt een andere manier van aanpak aan bod. Ook het risico verschilt van handelswijze tot aanpak en variant tot variant.

Varianten van beleggen voor beginners

Voor mensen die beginnen met beleggen zijn deze vier beleggingsvormen een aanrader: beleggen voor dividenduitkering, penny stocks, daytrading en beleggen op koerswinst. Bij beleggen in hoog dividend aandelen loop je weinig risico, omdat wisselende koersen niet van belang zijn en je vooral focust op de uitkering van dividend. Aandelen met dividend zijn geliefd, want ze kunnen zorgen voor een continu terugkerend inkomen per maand. Koerswinstbeleggen betekent dat je laag je aandelen inkoopt en verkoopt bij een hogere koers. Dit moet je in de vingers krijgen door het te doen en erover te blijven studeren en leren. Weer wat risicovoller is daytrading, omdat je heel gericht op koersverschillen in probeert te spelen en hier v aak veel geld op inzet. Penny stocks beleggen is ook wat risicovoller, maar kan voor mooie winsten zorgen. Met penny stocks koop je aandelen die heel goedkoop zijn en daardoor ook heel volatiel zijn gedurende korte tijd.

Beleggen en risico’s

Het mag duidelijk zijn dat je bij elke vorm van beleggen een bepaald risico loopt. We laten hierbij risicovollere producten nog buiten beschouwing, omdat je daar echt ervaring voor moet hebben. Het minste risico loop je bij dividend beleggen, al zullen ervaren en geoefende beleggers ook de risico’s bij de daytrading of het kopen van penny stocks redelijk in kunnen schatten. Altijd bestaat de kans dat je ingelegd geld minder waard zal worden. Wees gerust, al je geld verliezen gebeurt alleen als een aandeel verdwijnt omdat een bedrijf dichtgaat. Zoiets zie je doorgaans wel aankomen en dan zijn de risico’s nog redelijk af te wenden. Het advies is wel om alleen je geld te investeren dat je op korte termijn niet nodig denkt te hebben en nooit roekeloos een besluit te nemen.

Zelf beleggen

Misschien is het zo dat je twijfelt over zelf gaan beginnen met beleggen of je geld door een andere partij te laten beleggen. We vinden het belangrijk om eerlijk te zijn over dat laatstem net als veel beleggingsexperts en veel particuliere beleggers. Wil je geld verdienen aan beleggen, raden we je absoluut af om je geld in ene gedeeld fonds te investeren van je huisbank. Het meeste geld blijft achter bij de bank en vermogensbeheerders rekenen vaak hoge commissies, waardoor er dus maar weinig op jouw rekening wordt bijgeschreven. Ga dus vooral zelf beleggen en neem alle tijd om dit onder de knie te krijgen. Beleg eens 100 euro en zie dan welke bewegingen je geld maakt. Zodoende ben jij de baas over de fondsen die je koopt en hoef je je winst niet te delen.

Comments are closed.