Penny stocks

Penny stocks

Als je al een tijdje belegt heb je vast en zeker gehoord van de term penny stocks. De handel in penny stocks kan gezien worden als een apart wereldje, want je handelt hierbij niet in normale aandelen. Penny stocks kunnen beleggers veel winst opleveren, maar minstens zo makkelijk is het om verlies te draaien bij de handel in deze typische aandelen. Wat zijn penny stocks nu precies, hoe kun je in penny stocks beleggen en wat zijn de risico’s aan penny stocks? En als je dan wilt handelen in penny stocks, hoe kies je dan de meest geschikte aandelen uit dat grote aanbod? Al deze vragen hebben we gebundeld in dit artikel. Zo kun jij voor jezelf bepalen of de handel in penny stocks iets voor jou kan zijn of dat je liever naar andere manieren van beleggen zoekt.

Wat zijn penny stocks?

We starten met een uitleg van wat penny stocks nu precies zijn. De Amerikaanse term dekt de lading eigenlijk al volledig, want penny stocks zijn aandelen die je voor een penny kunt kopen.  Anders gezegd zijn penny stocks heel goedkope aandelen. De prijs varieert van ver onder de 1 cent tot aan een dollar of vier, vijf. Daarover is niet iedereen het eens, maar feit blijft dat penny stocks heel goedkope aandelen zijn in allerlei bedrijven.  Ook grotere bedrijven kunnen penny stocks uitgeven, zoals Ford enige tijd gedaan heeft. Penny stocks zijn vaak goedkoop omdat een bedrijf nieuw is op de beurs of omdat het financieel niet goed gaat met een bedrijf. De handel in deze aandelen kan dan ook leiden tot  aanzienlijke winsten, maar even goed tot verlies  als bijvoorbeeld een bedrijf failliet gaat.

Hoe handel je in penny stocks?

Penny stocks worden door beleggers op meerdere manieren verhandeld op de internationale beurzen. Een favoriete manier is daytrading waarbij je gedurende de dag winst probeert te maken op een hoeveelheid penny stocks. Omdat penny stocks goedkoop zijn kun je er voor vrij weinig geld heel veel van aanschaffen. De koersschommelingen van penny stocks zijn zo hoog dat de waarde ook heel snel toenemen. Daytrading vereist veel aandacht van de belegger en is zeer intensief en stressvol. Doe je het liever rustig aan en heb je minder zin in al teveel stress? Dan is het raadzaam om voor de long term te gaan en uit te kijken naar penny stocks die in waarde nog flink kunnen groeien. Door hier op in te zetten kun je in een paar maanden of jaren je vermogen aanzienlijk zien groeien, mits je grondig onderzoek hebt gedaan.

Een goede penny stock vinden

Grondig onderzoek is van belang als je wilt handelen in penny stocks, of je nu voor daytrading kiest of op de lange termijn inzet. Het is niet heel moeilijk om een geschikte penny stock te kiezen,  maar je moet er wel even werk van maken. Kijk bijvoorbeeld naar de market cap van de penny stock en hoe die zich verhoudt met de totale shareholders equity.  Daarmee kijk je of de beurswaarde lager is dan de totale waarde in de portefeuille van beleggers. In dat geval kan een penny stock nog ondergewaardeerd zijn en op termijn meer geld op gaan leveren. Dit is niet de enige factor om op te letten, want ook zaken als schulden tegenover inkomst en de wijze waarop het bedrijf achter het aandeel geleid wordt zijn belangrijke factoren.  Het is aan te raden voor jezelf steeds een lijstje af te lopen om deze factoren te bepalen.

Risico’s

Beleggen neemt altijd risico met zich mee, maar de risico’s bij de handel in penny stocks zijn wel van een andere orde. Omdat veel penny stocks over the counter (otc) worden verhandeld is er geen toezicht van de beurzen en zijn de beleggingen niet altijd gereguleerd. Dat hoeft geen probleem te zijn, want een bedrijf kan nog niet toe zijn aan de beurs, maar het is wel iets om in de gaten te houden. Als een bedrijf het niet volhoudt kun je immers je hele inleg kwijtraken. Investeer daarom nooit meer geld dan je kunt missen en doe grondig onderzoek naar de penny stocks waarin je belegt. Geef bij een eerste verlies ook niet zomaar op, maar leer van je fouten en analyseer de aandelen waarop je verkeerd hebt ingezet. Ieder verlies kan op die manier een hele mooie, sterke les voor de toekomst zijn.

Comments are closed.